Zo’n vriendin

We staan naast elkaar voor de grote spiegel in haar smalle gang. Ik teken met een kohlpotlood de weggetraande lijntjes onder mijn ogen bij. Zij stift zorgvuldig haar lippen bloedrood. “Mag ik die ook?” Zonder weg te kijken van haar spiegelbeeld geeft ze me de lippenstift. Ze gaat met haar vingers door haar lange haar voor meer volume. “Het zit mooi, je haar. Echt heel mooi. En die lippenstift staat je ook goed.” “Dank je. Jou ook trouwens. Jij kan echt elke kleur hebben.” Met mijn pink veeg ik overtollig rood weg. “Nee hoor.” We zijn even stil. “Ik zie er verrot uit. Bluh” zucht ik. Ik probeer wat wallen weg te poetsen. Ze kijkt naar me. “Onzin. Je bent prachtig.” Ik lach. “Niet huilen had geholpen. Happy girls are the prettiest, zeggen ze.” We lachen samen. “Onmogelijk. Wij kunnen niet prettier, wel happier. Kunnen we de mensen niet aan doen.” Gearmd wandelen we naar de buurtkroeg.

Zo’n vriendin die je tot aan tranen aan het lachen maakt, zelfs als de levenscrisis even niet te overzien lijkt. Die vriendin die je kan bellen als je in die kroeg op het toilet zit zonder tampons. En die vervolgens niet opneemt omdat de barman met haar aan het flirten is. Die vriendin die op precies de goede momenten smerige glaasjes likeur inschenkt omdat de wijn op is, maar de verhalen nog niet. En die relativeert, maar nooit te veel. En nooit de bad hair days, want zo werkt dat niet. Zo’n vriendin die onverwachts langskomt en niets zegt over de chaos in huis, je rare haar en je Mickey Mouse pyjama. Een vriendin die haar huis uitleent als je even nergens naar toe kan. Zo’n vriendin die midden in de nacht een paniekerige voicemail inspreekt waardoor je weet dat je er gelijk naartoe moet. En je dat dus doet. En dan samen huilt. Omdat dingen soms gewoon heel kut zijn. Zo’n vriendin die gewoon zegt dat de lasagne waar je anderhalf uur mee bezig bent geweest naar kattenvoer smaakt. En dan zelf iets enorm lekkers in elkaar kokkerelt. En zegt dat het niet uitmaakt omdat iedereen goed is in iets anders. En zij toevallig in alles en dat ik daar ook niets aan kan doen.

Zo’n vriendin die er altijd is. Altijd. Op precies de goede momenten.

Zo’n vriendin heb ik. Leuk he?

5 reacties

 • Lisannne zegt:

  Wauw wauw wauw tranen in mm ogen (net als bij al je verhalen maar nu vooral van trots en lachen natuurlijk dat je zo mooi over mij schrijft) ben zoooo blij met jou mm lieve skip ;) kusje love you

 • Bea zegt:

  Prachtig Minke, wat is het belangrijk om zo’n vriendin te hebben hè? Voor jouw vriendin ook! Ik zat ook te grienen bij jouw stukje. Wat schrijf je mooi!
  En nog bedankt voor je prachtige foto’s! Heel mooi gedaan. Dat doet jouw vriendin je niet na hoor! xxxxxxx

 • Lisanne zegt:

  Precies Bea! Van dat ‘goed in alles’ heet schrijvers vrijheid volgens mij ;)

 • Mir zegt:

  Je ontroerd me altijd zo! Misschien nu wel omdat ik er ook zo één had, maar nu veel te weinig zie :-(

  Liefs M.

 • wybo jellema zegt:

  hallo ik heb vier maanden
  vriendschap met carolien
  wij willen spelletjes doen
  koffie drinken in goor
  en ook in tubbergen
  uit eten gaan in goor en in tubbergen
  eind dit jaar wil ik met haar een
  kerstcruice 2017 gaan varen

Leave a Comment