Geachte burgemeester Schuiling,

We moeten het even ergens over hebben.

U voelt ‘m vast al wel een beetje aankomen. Het gaat over onze abortuskliniek en dan specifiek over de mensen die daar menen te moeten ‘demonstreren’. Dat mag van u, want zo staat het in de wet. So far, so good, want in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, ben ik best heel liberaal. Het recht op demonstratie vind ik ook heel erg belangrijk. Iedereen mag een demonstratie aankondigen en slechts in zeldzame gevallen mogen hier beperkingen opgelegd worden. Daar zijn we het dus over eens.

Maar (daar is ‘ie al), daar gaat het hier helemaal niet om. Het gaat om de vraag: betreft het hier een demonstratie? Dat iets een zekere naam heeft, wil niet zeggen dat het ook zo heet. En de mensen die deze kliniek moeten bezoeken, voelen zich niet zelden geïntimideerd omdat ze direct aangesproken en/of ingesloten worden door deze ‘demonstranten’. Als ik iets uit de winkel jat en dan vertel dat ik het alleen maar wilde lenen, hebben we het dan over diefstal, burgemeester Schuiling? Want op spulletjes lenen, staat volgens mij geen straf. 

Iedereen mag van mij heus tegen abortus zijn, al vind ik het persoonlijk nogal een afknapper, maar dat deert niet. Iedereen mag er van mij ook tegen demonstreren. Maar voor de deur een ieder die de kliniek bezoekt belagen, is dat mijn inziens niet. Dat deze mensen het zelf duiden als “liefdevol te willen helpen om hun ongeboren kind te houden” is voer voor weer een hele andere column, maar wel tekenend voor de manipulatieve situatie die is ontstaan. En waar u, burgemeester Schuiling, nu onderdeel van bent. 

Ik quote u even uit het DvhN (ik heb voor de gelegenheid zelfs een abonnement genomen): ,,Ze demonstreren vaker en spreken vrouwen direct aan. Maar we constateren ook dat er geen fysieke hinder of intimidatie plaatsvindt.’’ Ik wist niet wat ik las. En ik heb hier vragen over. Want: wat verstaan jullie onder fysieke hinder? En: wat verstaan jullie onder intimidatie? Aan welke criteria wordt getoetst? En zijn hierbij slachtoffers van deze ‘demonstraties’ ook bevraagd, of hebben jullie dit op basis van intuïtie vastgesteld?

De mensen die deze kliniek bezoeken, moeten dat vrijelijk kunnen doen. In elke zin. Dat is namelijk ook een recht. Een veel kwetsbaarder recht dan het recht op demonstreren, bovendien. Die vrije doorgang borgen, zonder het risico op dit soort intimidatie, is helemaal essentieel omdat er geen alternatief is. Een abortuskliniek is immers de enige plek die voorziet in abortussen, informatie over ongewenste zwangerschappen, integere ondersteuning bij twijfel en nazorg.

Bovendien, en dit blijkt niet iedereen te weten, zijn niet alle kliniekbezoekers ook mensen die gebruik maken van hun recht op een zwangerschapsafbreking. Het is immers de aangewezen plek om je te melden als je vermoedt dat je zwanger bent en twijfelt over je beslissing. En eigenlijk de enige plek waar überhaupt kan worden vastgesteld dat er een zwangerschap is, wat niet eens altijd aan de hand is, op het moment dat er onzekerheid is over de wens voor een kind. Ofwel: niet iedereen die daar de deur binnenloopt, komt voor hetzelfde. Wel hebben ze allemaal het recht om daar te kunnen zijn zonder hinder of intimidatie.

De oplossing? De demonstratie verplaatsen naar een plek waarbij deze intimidatie niet meer mogelijk is. Zoals ze in Arnhem ook deden. U zegt te willen vertrouwen op beschaafd gedrag en een respectvolle benadering. In dezelfde adem noemt u dat ‘demonstranten’ in het geval van een verplaatsing mogelijk gebruik gaan maken van megafoons en geluidsinstallaties. Uw wens blijkt dus helaas naïef. En dan wil ik graag dat u ook mijn burgemeester bent. Door mensen die zich in deze kwetsbare positie bevinden te beschermen.

Niet alleen het recht om te demonstreren hoort heilig te zijn. Het recht op abortus ook. En dat kan nu eenmaal niet op een andere plek.

Voor wie deze kliniek moet bezoeken, maar liever niet alleen gaat om deze (of een andere) reden: ik ben altijd bereid om mee te gaan. En beraad me op wat we hier aan kunnen doen. Heb je een idee? Mail me gerust, of stuur een DM op Twitter.

Auteur: minke

Schrijft. Graag. Mooie. Verhalen. Geboren in 1982. "Boring days are boring."

16 gedachten over “Geachte burgemeester Schuiling,”

 1. Super brief. Mooie opstelling. Ik vind het eigenlijk geen demonstreren meer, maar een vorm van stalking. Maar helaas moet het dan stelselmatig zijn tegen degene die de kliniek binnen gaan. Maar zoals u aanvoert is juist de bescherming van deze mensen die om hulp vragen erg belangrijk. En de burgemeester is de aangewezen persoon om deze mensen te beschermen. Dat is zijn plicht. En volgens mij is het intimideren van deze mensen het verstoren van de openbare orde.

 2. Vrouwen gaat niet voor hun lol naar Radesingel.

  Het argument dat ‘je wel van de baby gaat houden ALS die er eenmaal is’, is eenduidig te weerleggen: ‘En ALS dit nu niet zo is?’

 3. Wat ik me afvraag is, zou een vrouwelijke burgemeester een andere reactie hebben gegeven. Of is menselijkheid iets wat niet bij een burgemeester hoort?
  Is het zo moeilijk je in te leven bij deze vrouwen die een moeilijke beslissing moeten nemen en tegelijkertijd lastig worden gevallen door zgn. bezorgde ….ja wat eigenlijk.

  Misschien idee om een tijd lang een cordon met vrijwilligers rondom deze demonstranten te maken “ons recht “ om deze vrouwen te beschermen tegen ongewenste stalking?

 4. Net als jij, vind ik dit geen demonstranten, maar mensen die de privacy van andere mensen schenden op een intimiderende manier!
  De burgemeester moest beter weten!

 5. Helemaal mee eens! Het is te zot voor woorden dat vrouwen worden verhinderd door derden die vinden dat zij hun mening moeten geven over wel/geen abortus (in de buurt van een kliniek). gelukkig heb je als vrouw in Nederland het recht om zelf de beslissing te maken wat je met je lichaam wilt en kan doen. Anderen hebben hier niets over te zeggen! Iedereen mag hierover uiteraard een mening hebben, maar je hoeft dit niet voor de kliniek te gaan verkondigen. Bizar dat de burgemeester geen gebiedsverbod (voor laster, hinder dan wel stalking) wil afkondigen! Te triest voor woorden dat hier geen stappen tegen wordt ondernomen!

 6. Ik zag je mail actie op de site van DvhN en heb een mail gestuurd. Super goede actie en mooi verwoord, ook hierboven. Bedankt!
  Voor mij ook gaat dit over het (weer) lastigvallen van vrouwen. Die vaak al in een lastig pakket zitten. En goed idee van Maria van een vrijwilligerscordon.

 7. Eens met de opzet van je brief, Minke. Goed dat je het voortouw hierin neemt. Vandaag stuur ik mijn eigen brief aan de gemeente. Lijkt me goed als veel inwoners van Groningen dat gaan doen! En als je 2 keer per week voor de kliniek staat, lijkt het mij stalking. Niet volgens de definiëring van de wet misschien…maar dat is nu juist de kern van dit verhaal. Wetten zijn er om burgers te beschermen. Van een overheid mag verwacht worden dat zijn gezond verstand gebruiken en elke situatie op maat bekijken en met een passende oplossing komen.

 8. Ik heb de tekst gekopieerd en met de volgende inleiding vanaf mijn eigen mailadres verzonden:

  “Dag burgemeester,

  Ik steun de actie van Minke Haveman volledig en vraag u het recht op demonstratie niet te verwarren met opdringen, indoctrinatie en zelfs intimidatie.”

  Goede actie!

 9. Helemaal met je eens, minke. Ik was bijna in staat om de demonstranten persoonlijk te gaan hinderen, zo kwaad was ik toen ik hoorde dat kwetsbare vrouwen lastig gevallen werden door demonstranten.
  Ik heb in de 70 er jaren keihard vrouwenrechten moeten bevechten en zie dat er zóveel wederom op het spel staat. Recht op zelfbeschikking, baas in eigen buik, recht op je eigen sexuele voorkeur, vrijheid of van je sensualiteit genieten zonder dat je daarvoor afgestraft wordt. Verpreutsing, omdat mensen zich schamen voor hun lichaam, door de (dwingende, eenvormige) beelden waarmee je gebombardeerd wordt en jongere mensen niet meer weten hoe een “normaal”(=divers, geen één gelijk) lijf eruit ziet.
  Dus dank voor je genuanceerde oproep!

 10. Beste Minke,
  Fijn dat er in ieder geval 1 sterke inhoudelijke reactie volgt op deze verschrikking van een burgemeester. 0 daadkracht, 0 lef, en de mond vol van de burger beschermen maar 0 actie durven ondernemen als het hem te heet onder de voeten wordt.
  Dit verdient Groningen niet, alle reacties keuren zijn reacties ten zeerste af, hoe kan je dan in godsnaam een stad vertegenwoordigen? Deze man heeft a la Rutte NUL besef van realiteit, NUL connectie met zijn inwoners en NUL feeling met de gewone burger. Wat een achterbakse lafaard van een mens en vooral man, omdat hij zich NUL kan verplaatsen in een vrouw in die positie. Excuus voor mijn harde reactie, maar mijns inziens, verdient dit een veel hardere afkeuring van de Groningse bevolking en niet alleen van vrouwen. Mocht er animo zijn voor een demonstratie, dagelijks voor zijn kantoor of waar anders hij ook maar te vinden is, op deze manier, precies dat meneerTJE het net niet kan verbieden.. tenzij het hem ineens zelf niet uitkomt. Een vuile rat hebben wij als burgemeester die doet of hij heult met zijn bevolking maar alleen met zijn p*k kan denken en zichzelf daarom voorop stelt. Er is NUL steun voor deze demonstraten, een demonstratie dient wel degelijk van tevoren worden gemeld en als meneer niet optreed, ben ik bang dat mensen zelf het hand in handen nemen. Film de demonstraten, vraag hun naam, als zij vrouwen in real life aan de schandpaal willen nagelen, kunnen wij iets terugdoen met een digitale schandpaal. Dat is ons recht van demonstratie en onze plicht in een democratie om bepaalde rechten te beschermen. Omgekeerd, zou ik dus voor de kerk van Urk of daar aan de singel, elke zondag mogen protesteren tegen discrimatie door de SGP met juicy bijbelteksten, die aantonen hoe verknipt ze zijn. Benieuwd hoe snel er een einde aan een tegendemonstratie komt, hoe passief ook. Ik zou een ieder die een dergelijke demonstratie ziet met liefde oproepen dit als illegale demonstratie te melden, een ieder die lastig gevallen wordt, dat eveneens te doen en een groep als Abortion Support Groningen oproepen deze zaak bij de rechtbank en politie aanhangig te maken. Mocht iemand weten of wij via een petitie deze rare en zeer nare man kunnen dwingen actie te ondernemen, oproepen op te stappen of zoals hij de vrouwen dwingt dit te ondergaan, hem hetzelfde lot te laten ondergaan overal waar hij komt tot hij een keer zijn kop uit zijn kont durft te trekken. Bedankt voor iig deze inhoudelijke sterke en enigzins redelijke reactie, ik kan die redelijkheid zelf niet meer bewaren na de zoveelste misser van deze miskleun van een burgemeester. Tijd om ons uit te spreken. Misschien dat in dit artikel de maas in de wet te vinden valt waardoor hij aangepakt kan worden, wat een ongelofelijke kleuter qua gevoelsleven, inlevingsvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel met NUL realitieitsbesef en een toekomstig gevaar voor de stad. Heel veel succes met je blog en mogen er nog meer van zulke berichten volgen!

 11. Een prima actie waar ik me graag bij aansluit, Minke.

  Onderstaande is toe te voegen aan je verzoek:
  Geachte burgemeester Schuiling,

  Hierbij sluit ik me graag aan bij het verzoek van Minke Haveman om ervoor te zorgen dat mensen die de abortuskliniek in Groningen bezoeken (om welke reden dan ook), dit ongehinderd kunnen doen.

  Met vriendelijke groet,

  Janine Nijmeijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.